Çanakkale Valiliği himayelerinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce başlatılan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Kültür Rotaları” projesi kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, projeye destek veren Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) rehberleri Osman Topçu, Hasan Çelimli basın açıklaması gerçekleştirdi.
2018 Troya Yılı etkinlik ve faaliyetleri tüm hızı ile devam ettiğini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, “Bu proje ile Troya Ören Yeri ve müzemiz başta olmak üzere adeta önümüzdeki yıllarda Troya Milli Parkı çok büyük bir ziyaretçi akınına uğrayacak. Tevfikiye köyü merkezi olmak üzere Troya Milli Parkı altı köyümüz var. Bu Troya Milli Parkı sınırları içerisinde sadece köyler değil, Cezayirli Hasan Paşa Köşkü, Orhaniye Tabyaları, Çanakkale Savaşlarının Anadolu yakasında geçen tarihi ve kültürel varlıkları da var. Yeni köy plajı, diğer taraftan Aşil Tümülüsü, antik mezarlar ve kültürel varlıklar var. Adeta Gelibolu Yarımadasında ziyaretçi bir günü nasıl geçiriyor ise Troya Milli Parkı sınırı içinde bir gün geçirebilecek bir destinasyon oluşturabilmek. Bu destinasyona da kültür rotaları ile de önemli bir katma değer sağlıyoruz. Bakanlığımız ve Valiliğimiz himayelerinde Güzelyalı’dan, sahilden devam eden bir toprak yol vardı. Şimdi bu yol asfalt haline getirildi. Önümüzde ki yıllarda sürdürülebilir bir takım kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler bu yol rota ile gerçekleşebilecek.
Kültür Rotaları Projesinin tamamlanması ile birlikte Çanakkale turizmine büyük bir ivme kazandıracağını ifade eden Dokuz şöyle devam etti; “2 deniz, 2 yarımada, 2 körfez,2 ada, 2 dağ, 2 kıta ve 1 boğaz barından 6 bin 500 yıllık Çanakkale coğrafyası doğal, kültürel ve tarihsel birçok ilk, en ve teki taşımaktadır. Dünyada Tanrılar dağı unvanına sahip en eski yerleşim yeri olan İda’dan, Osmanlı’nın ilk tersanesi olan Kadırga Koyu’na, bu kadar çok insanın dar bir alanda uzun süre savaştığı Dünyadaki tek savaş bölgesi Gelibolu’dan, ilk Dünya haritasının çizildiği Koru dağlarına kadar çeşitlilik gösteren sayısız doğal, kültürel, tarihi ve mitolojik değerleri ile ülkemiz için önemli bir turizm potansiyeli oluşturmaktadır. Ulusal ve bölgesel planlama çalışmalarında da yerini bulan bu potansiyeli değerlendirmek üzere, talebin giderek artması ile dikkat çeken alternatif turizm bir müdahale alanı olarak görülmektedir. Bu çerçevede bölgenin tarihi, kültürel, doğal özelliklerini öne çıkarabilecek, sürdürülebilir ve sorumlu turizm anlayışı ile diğer turizm ürünlerini besleyecek şekilde geliştirilebilecek trekking-yürüyüş turizmi çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Bu projemizde sadece kamu kurum ve kuruluşları değil, turizmin özel sektördeki paydaşları da var. Turist Rehberleri Derneği’nin Çanakkale’de ki alt örgütü olan Çanakkale Rehberler Odası (ÇARO)’dan kıymetli arkadaşlarımız Osman Topçu, Hasan Çelimli ve kalabalık bir arkadaş topluluğu ile bu projeyi yürütüyoruz. Şu an Troas, adalar, Kaz Dağları Çanakkale’nin kültür rotaları süreç içerisinde belirlenmiş olacak. Bu da Çanakkale turizmine olumlu anlamda bir ivme kazandırmış olacak.”
Kültür Rotalarının Çanakkale’de var olması hayaliyle yola çıktıklarını belirten Troas Kültür Rotaları Projesinin Mimarı Hasan Topçu, şu ifadelere yer verdi. “Bu hayalimiz Dünyada en çok yürünen, Dünyada en çok bilinen, Dünyada en çok rağbet edilen kültür rotalarının Çanakkale’de var olmasıydı. Bu hayal doğrultusunda özellikle daha önceden yaptığımız çalışmalar vardı. Bir alt yapı sahibiydik ama 2018 Troya Yılı bu alt yapının dışarı çıkmasında bir vesile oldu. Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli turist rehberleri olarak Troya Yılı üzerinde kafamızda tasarladığımız ne varsa ilk olarak İl Kültür ve Turizm Müdürümüze sunduk. Kendilerinin de vesilesiyle valiliğimiz himayesinde aldı. Bundan sonra özel sektör, üniversite ve diğer kamu kurumlarımızın desteği ile Çanakkale’mize çok güzel bir marka kazandıracağımıza eminim. Türkiye’de çok bilinen ve yürünen yollar var. Biz yerelden yola çıkarak tamamen yerli ve milli faktörlerle uluslararası bir şey çıkarmaya çalışıyoruz ekibimizle. 25 kişilik ekibimizde akademisyenler, tarihçiler, yazarlar mevcut.”
Projenin yerli ve yabancı Turistlerin ilgisini çekeceğine değinen Çanakkale Rehberler Odası (ÇARO) Başkan Yardımcısı Hasan Çelimli şöyle devam etti; “Doğa yürüyüşü ve trekkingcilerin ilgisini çekebilecek çok değerli yerlerimiz var. Bunun ön plana çıkarılması ve tanıtılması için de çok gayretler sarf ettik. Sahada yaptığımız çalışmalar ile de özellikle turizm anlamında canlanması hem de bunun yanı sıra bu güzergahın geçebileceği rotada ki yerel halkımızın köylerinde turizm paydaşı olarak kazanç sağlaması öncelikli hedefimizdir. Bütün bu güzellikleri Dünyaya tanıtmak hem de rotanın geçebileceği yerde ki insanlarımıza katkı sağlamayı amaçladık. Yaptığımız son araştırmalara göre de köylerin giderek terk edilmesiydi. Bu proje ile birlikte köylerin canlanmasına, gençlerin turizm ile yakından ilgilenmesini ve köyleri terk etmemelerini sağlamaya çalıştık. Etkili olacağını düşünüyoruz. Köylerden geçen yürüyüş yolları ve tanıtılması sonucunda bütün Dünyada ki turistlerin hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Dünya’da birçok ün yapmış trekking notaları var. Bizde güzellikler var. Sadece bunları güzel tanıtmak büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
19 etap ve 3 bölümden oluşan Kültür Rotası; Çanakkale merkezden başlayıp Kazdağları etrafında geniş bir yay çizerek Lapseki Gelibolu, Bolayır’dan geçip Bozcaada ve Gökçeada’yı kapsayacak şekilde çok geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Bölgede yüzlerce yıldır var olan yürüyüş patikalarının köyler, antik şehirler, tarihi ve doğal mekanlarıyla belirlenip işaretlenerek ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasını amaçlayan 600 kilometrelik 19 etaplı proje; 2 deniz, 2 yarımada, 2 körfez, 2 ada, 2 dağ, 1 boğaz, 47 antik kent, 11 ilçe ve 80 köyü kapsaması açısından çok katmanlı ve ayrıcalıklı özelliklere sahip.