Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) işbirliğiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen “3. Dünya Turizm ve Kültür Konferansı” İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Konferansta Troya ile ilgili materyallere ilgi büyük oldu.
Bu yılki teması “Herkesin Yararına” (For the benefit of all) olarak belirlenen Konferansa, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Venezuela Turizm Bakanı Stella Marina Lugo, Makedonya Kültür Bakanı Asaf Ademi ve İspanya Turizmden Sorumlu Devlet Sekreteri Isabel Maria Oliver Sagreras, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ve İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Asghar Mounesan Dünya Turizm ve Kültür endüstrilerinin önde gelen profesyonellerinin yanı sıra Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve çok sayıda davetli katıldı.
“KÜLTÜR VE TURİZM BİRBİRİNİN AYRILMAZ PARÇASIDIR”
Etkinliğin açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptı. Kültür ve turizmin birbirinin ayrılmaz parçası olduğuna vurgu yapan Bakan Ersoy, şunları kaydetti: “Turizm bakanı olmadan önce ben de sorguluyordum ‘kültür ve turizm beraber olmalı mı’ diye. ‘Ayrı bakanlıklar mı olmalı yoksa aynı bakanlık içerisinde birleşmeli mi’ diye kararsızdım ama bakan olduktan sonra emin oldum ki kesinlikle beraber olmasında fayda var. Çünkü kültür ve turizm birbirinin ayrılmaz parçası. Ben biraz farklılaştırma yaratmak istedim. Turizm kültürden faydalanıyor ama kültürün de turizmden biraz fayda görmesi lazım. Bu faydanın karşısında kültüre katkıda bulunması gerektiğini düşünerek bakanlıktaki politikalarda kültür lehine bazı değişiklikler yaptım. Artık hükümet olarak turizmden elde ettiğimiz gelirlerimizin bir kısmını kültürümüzün, kültürel ve arkeolojik değerlerimizin, sanatımızın, gastronomimizin gelişmesi açısından kullanmaya karar verdik ve bu bağlamda politikalar üretiyoruz.”
2019 İTİBARIYLA 20 ARKEOLOJİK KAZI DESTEKLENECEK
Bakan Ersoy, turizm tanıtma fonlarının bir kısmını, kültürel değerlerin gelişmesi ve arkeolojik alanların kazı sürelerini de uzatacak şekilde kullanılması açısından yeni projeler geliştirmeye başladığını belirterek, birbirini daha fazla destekleyen ve büyüten bir döngü oluşmasını sağladığını ve sağlamaya devam edeceklerini söyledi.
Türkiye’de 153 noktada arkeolojik kazının devam ettiğini vurgulayan Bakan Ersoy, 2019 itibarıyla kazı çalışmalarını 12 aya çıkartacak şekilde, ilk etapta 20 kazıyı destekleme kararı aldıklarını da dile getirdi.
KONFERANSA TROYA YILI DAMGASI
Öte yandan, 3. Dünya Turizm ve Kültür Konferansına 2018 Troya Yılı’da damgasını vurdu. İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Kemal Dokuz, konferans kapsamında Venezuela Turizm Bakanı Stella Marina LUGO, Dünya Bankası Kırsal Turizm Direktörü ve turizm ve kültür endüstrilerinin önde gelen profesyonelleri ile bir araya gelerek, 2018 Troya Yılı hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, Çanakkale’yi tanıtan materyaller takdim etti.