Armağan AYDEĞER – 2018 Troia Yılı

Armağan AYDEĞER – 2018 Troia Yılı

2018 TROİA YILI

Çanakkale’miz için bir hayal daha gerçekliğe kavuşuyor. 2 yılı aşkın çok yoğun lobi ve iletişim çalışmalarından sonra 2018 Troia Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ana turizm tanıtım politikalarından biri oldu.

2018 Troia Yılını farklı yapan en önemli unsurlarından başında sivil bir girişim olarak ortaya sürülen bir projenin, yereldeki tüm dinamiklerce desteklenerek hükümetimizin bir turizm politikası haline gelmesidir. Bu çalışma sivil toplum yapılarının eğer etkin ve üretken olmaları halinde, ülkelerin kalkınmasında ne kadar büyük öneme sahip olduğunun en güzel örneklerindendir.

2018 Troia Yılının ne olduğunu , yolculuğun nasıl başladığını ve bugüne kadar gelinen noktalar konusunda sizleri kısaca bilgilendireceğim. Hatırlanacağı üzere 2016 Aralık ÇASİAD dergisindeki yazımın ana konusu ve dergi kapağımız yine 2018 TroiaYılıdıydı.

2018 TROİA YILINA GİDEN SÜREÇ

2015 yılı Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında dönemin Valisi Sn Ahmet Çınar’ı ziyaretimizde Dünya turizminde hızlı değişimden kendilerine bahsetmiştik. Dünyada artık klasik yöntemlerin bölgelerin sürdürülebilir ve tercih edilen bir destinasyon olmasında yeterli olmadığını, stratejik yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu belirttim. Başka bir ifade ile elinizdeki mevcut doğal güzellikler, kültürel ve tarihsel zenginliklerin varlığı çok önemli olmak ile Dünya genelinde beraber güçlü bir etki yaratmak için güçlü hikayelere, insanları heyecanlandıracak farkındalıklar üretmek çok önemli. Tabi bu farkındalığın bir turizm hareketine dönüşmesi içinde yıl boyunca gerçekleştirilecek kültür, sanat, spor, bilim ve eğitim gibi alanlarda uluslararası etkinliklerin düzenlenmesi aynı derecede önemli.

2016 Ocak ayında EMİTT fuarında dönemin Valisi Sayın Hamza Erkal başkanlığında gerçekleştirilen İstanbul Euro Plaza otelindeki Çanakkale Turizmi toplantısında yaptığımız sunumda Çanakkale’nin Dünyanın önemli turizm destinasyonlarından biri olması ve sürdürülebilir bir gelecek başlığı ile 1) ÇATTAŞ 2) 2018 TROİA YILI 3) 2024 ÇANAKKALE AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ vizyonunu sunmuştum.

İlerleyen süreçte 2018 Troia Yılı söylemini içinde bulunduğumuz ÇATOD, ÇASİAD ve ÇTSO gibi birçok sivil toplum kuruluşunda dillendirmeye başladık. ÇATOD olarak toplantılar yaparak 2018 Troia Yılını anlattık. ÇTSO Turizm komitesi olarak 2016 yılı komite toplantılarımızda oy birliği ile yönetim kurulumuza 2018 Troia Yılı olması ile ilgili girişimlerde bulunulması yönünde kararlar aldık. Yönetimimiz Valiliğimize ve Bakanlığımıza taleplerimizi yazılı olarak iletti.ÇATOD olarak Valiliğimize, Unesco’ya, Milletvekillerimize, Bakanlığımıza konu ile ilgili taleplerimizi yazdık, proje dosyası halinde 2018 Troia Yılını sunduk.Çok sayıda ÇATOD, ÇASİAD ve ÇTSO toplantılarında konu turizm olduğunda uzun uzun 2018 Troia Yılını konuştuk, 2018 Troia yılını proje haline getirdik, dosyayı Çanakkale’de bulunan Turizm ile ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerinde, Belediye Meclisinde, ÇOMÜ’de ayrı ayrı sunduk, 2018 Troia’nın önemine ikna etmeye çalıştık. Belediye Başkanımız SnÜlgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörümüz Sn Yücel Acer 2018 Troia Yılını ilk anlattığımız günden bugüne desteklerini hiçbir zaman esirgemediler.

Sevgili dostum ve kardeşim Ahmet Çelik, değerli abilerimiz Mustafa Kansu ve Kemal Pazarbaşı sürecin başından bugüne olağanüstü gayret, emek ve özveri ile 2018 Troia Yılının oluşumunda desteklerini hiçbir zaman eksik etmediler.Süreç içinde yaz ve kış binlerce km yol, yüzlerce toplantı ve uykusuz gece birlikte geçti ama hiç yorulmadık, çünkü inandık.

Çanakkale Turizminin tüm paydaşları, başta ÇATOD üyelerimiz 2018 Troia Yılının kabulünde sürecin birer neferi olmuştur.

Dönemin Turizmden sorumlu Çanakkale Vali Yardımcısı Sn. Bekir Sıtkı Dağ 2018 Troia Yılının oluşmasında, sivil toplum ile kamu arasındaki dengede, kamu, sivil toplum ve özel sektörün 2018 Troia Yılı olmasındaki iknasında olağanüstü emekleri olmuştur. Sürecin motivasyonunu her zaman yüksekte kalmasını sağlamıştır.

Çanakkale Ticaret ve Sanayii Odası Meclis Başkanımız Sn Osman Okyay’ın çok büyük emekleri ve liderliği 2018 Troia Yılının olmasında çok büyük bir öneme sahiptir. 2018 Troia Yılı’nın olmasında çok önemli dönüm noktaları onun liderliğinde aşılmıştır.

DöneminÇTSO Başkanı Sn. Bülend Engin, Dönemin Başkan Yardımcısı ve şu anki ÇTSO BaşkanımızSn. Selçuk Semizoğlu, TURSAB Çanakkale Körfez BYK BaşkanımızSn. Turgay Kılıç süreçte çok önemli katkı ve destekleri olmuştur ve devam etmektedir.

ÇASİAD Başkanımız Erdal Akarsu 2018 Troia Yılının oluşumunda ÇASİAD’ın tüm iletişim kanallarını en üst seviyede kullandı, TÜRKONFED Çanakkale zirvesinde Türkiye’nin en önde yer alan kurumlarının yöneticilerine 2018 Troia Yılını anlattı.

2017 Ocak ayında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Önderliğinde 13 Sivil Toplum kuruluşu, Çanakkale Belediyesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi’nin katılımları ile 2018 Troia Yılı Olsun diye ortak bir açıklama ve destek metni imza altına alındı. 2018 Troia yılının olmasındaki en önemli kırılma noktalarından biri bu adımdı.

Sonrasında Çanakkale Basını ile süreç ile ilgili toplantı düzenlenerek, destekleri talep edildi. Hemen akabinde Çanakkale Belediyesinin katkıları ile tüm il merkezdeki dış reklam alanları Sayın Bakanımızın bir programı vesilesi ile 2018 Troia Olsun istiyoruz yazan afişler ile donatıldı. Tüm yerel basın gönüllü olarak gazetelerinde 2-3 ay boyunca 2018 Troia Yılı Olsun istiyoruz afişleri logolarını yayınladı.

2018 Troia Yılı Olsun istiyoruz teması ile amaçları, hedefleri anlatan web sitesi ve sosyal medya hesapları açıldı. Google ve sosyal medyada reklamlar verildi, her gün 2018 Troia Yılının önemini anlatan gönderiler paylaşıldı.

2017 EMITT fuarı dönüm diğer bir dönüm noktasıydı. ÇTSO’nun katkıları 4*3 ebatlarında bir örümcek standı EMİTT fuarının tam girişinde ‘2018 Troia Yılı Olsun İstiyoruz’ yazısı ile Ahmet Çelik ile birlikte yerleştirdik. Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın önderliğinde fuar içinde Sayın Bakanımız başta olmak üzere çok sayıda Çanakkaleli ziyaretçiler 2018 Troia Yılı olsun kampanyamıza ortak oldu.

Türkiye’nin önemli turizm yazarları ile ortak çalışmalar yürütüldü, Çanakkale’de ağırlandı, tüm Türkiye’ye konunun önemi anlatıldı. Ulusal ölçekte tüm Turizm Sivil Toplum kuruluşları harekete geçirildi. ÇTSO önderliğinde TURSAB (Seyahat Acentaları Birliği), TUREB (Rehberler Odası), TUROFED ( Türkiye Otelciler Federasyonu), TÜROB ( Türkiye Otelciler Birliği) Başkanları Çanakkale Milletvekilimiz Ak Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan’ın katılımları ile gerçekleştirildi. Tüm ulusal sivil toplum temsilcilerinin başkanları destek sözü verdi.

Sonrasında TURSAB ve TÜROB üyelerine İstanbul’da sunumlar yapıldı, tüm üyelerinin destekleri alındı.

ITB Berlin’de 2017 Troia Yılı Olsun istiyoruz kampanyamız devam etti. Dönemin Turizm Bakanı Sn Nabi Avcı 2018 Troia Yılının müjdesini uluslararası basın mensuplarına verilen röportajda açıkladı.

2018 Troia Yılının gizli kahramanlardan birisi şüphesiz Çanakkale Milletvekilimiz Sn Bülent Turandır. 2018 Troia Yılının bakanlığımızın en önemli turizm tanıtım politikalarından biri olması için kendisine ulaştığımız ilk günden bugüne olağanüstü bir lobi ve iletişim çalışması yürüttü. Tüm sıkıntılı durumların çözümüne önderlik etti. Halen 2018 Troia Yılı ile ilgili bölgemize yapılacak çok sayıda alt ve üst yapı yatırımının oluşması, bakanlıklarımızın tüm unsularının konu ile ilgili motivasyonu için büyük bir emek vermektedir.

2018 TroiaYılının bir diğer gizli kahramanı Çanakkale Valimiz Sn Orhan Tavlıdır. Kendisi 2017 EMITT fuarından günümüze çok güçlü bir liderlik sergilemekte, 2018 Troia Yılının uluslararası başarıya ulaşması için olağanüstü bir emek harcamaktadır. Sn Valimiz önderliğinde yüzün üzerinde Çanakkale’de, Ankara’da, İstabul’da toplantılar, görüşmeler, ziyaretler yapılmaktadır. İl genelinde tüm kurumlar 2018 Troia ile ilgili harekete geçirilmiştir. Bakanlıklar ve milletvekillerimiz ile 2018 Troia Yılında Çanakkale’ye yapılması talep edilen yatırımlar için çok yoğun bir diplomasi yürütülmektedir.

Sizlere gelen süreçte yapılanları kısaca özetlemeye çalıştım. Yukarıda saymadığım daha onlarca faaliyet gerçekleştirildi. Bu süreçlerde yüzlerce kişinin çok değerli emekleri bulunmaktadır. Çanakkale Vali Yardımcılarımız Sn Turan Yılmaz ve Abdullah Köklü, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve değerli idarecileri Sn Kemal Dokuz ve Sedat Arslan, Milli Park Şube Müdürlüğümüz ve değerli idarecileriMevlütÖzyanık ve Ümit Elçin, Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Müdürü Çağman Esirgemez’in çok değerli emek ve katkıları devam etmektedir.

2018 TROİA YILI NEDİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız himayelerinde, 2018 yılının olarak Troia yılı ilan edilmesiyle, uluslararası ölçekte bir kültür ve turizm hamlesi yürütmektedir.

Anadolu’nun kadim değerlerinin kaynağıTroia, Dünyanın en iyi bilinen kültürel miras alanlarının başında yer almaktadır.Bu kapsamda Troia’nındünyanın 7 kıtasına yayılmış olan uluslararası bilinirliğinin güçlü bir iletişim aracı olarak konumlandırılması amaçlanmaktadır.İzmirli Ozan Homeros’un İlyada ve Odesa destanları tüm Dünya coğrafyalarında eğitim ve entelektüel yaşamın içinde yer almaktadır.

Yerel ölçekte başlayan bir inisiyatifin, uluslararası kültür ve turizm vizyonuna dönüştüğü bir süreçte, dünyanın en çok bilinen kültürel miras alanlarının başında Troia, üzerinde herkesin uzlaştığı bir değerler manzumesi olarak tümdünyada 2018 yılına damga vuracak.

Tercih edilen bir turizm destinasyonu olmak için ”̈ FarkındalıkOluşturmak ve Sürdürülebilir Etkinlikler” en önemli iki olgu olarak karşımıza çıkıyor. Bir bölgedeki sürdürülebilir spor, kültür, sanat,eğitim ve bilim alanlarındaki etkinliklerin varlığı ve yayılımı, o bölgenin tercih edilen bir destinasyonolmasında hayati önemi taşıyor. 2018 Troia Yılı bu kapsamda tümdünya ile stratejik bir iletişim kanalıkurabileceğimiz, uluslararası karşılığı olan çok güçlü bir kültür ve turizm hamlesidir

2018 Yılı Troia’nın Unesco’nun Dünya kültür mirası listesine seçilişinin 20. yıldönümüdür. Aynı zamanda Avrupa Parlementosu tarafından 2018 yılı Avrupa Kültür Mirası Yılı ilan edilmiştir.

2018 Troia Yılının en önemli gerekçesi ise; 150’nin üzerinden proje arasından, uluslararası bilinen saygın bir jüri heyeti tarafından seçilen, Dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzesi örneklerinden biri olan, Troia ören yerinin girişinde, 100 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 10 bin m2 kapalı alan üzerine kurulu Troia Müzesinin açılışıdır. Amacımız bu görkemde ülkemize kazandırdığımız bu eserin Dünya gündeminde yer alması ve uluslararası bir farkındalık üreterek ülke ve bölge turizmine katkı sağlamasıdır.

Troia’nınİlyadası, Pers İmparatoru Serhas’tan, Büyük İskender’e, Julius Sezar’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’edünyaya yön veren, tarihin seyrini değiştiren herkese ilham vermiş bir destandır.

Troia’yıözgün kılan, savaş ve mücadele ile barış ve hoşgörü kültürünün eşsiz bir birleşimi olmasıdır.

Anadolu’nun en kadim değerlerinden olan Troia Destanı’nın beslediği birlik ve beraberlik hali, Çanakkale Savaşında ve Milli bağımsızlık mücadelemizde olduğu gibi Anadolu tarihinin farklı dönemlerinde tekrar tekrar karşımıza çıkmaktadır.

Dünyaüzerindetüm kıtalara yayılarak kültürlere ilham vermiş çok az destandan biridir Troia.

Troia’yı ete kemiğe büründüren, düşü gerçeğe çeviren arkeolojik çalışmalar ise; bugün arkeoloji bilimi açısından çok önemli bir referans noktası olarak kabul edilmektedir.

Uluslararası ölçekte Kültür ve Turizm Bakanlığımız himayelerinde ve koordinasyonunda, yerelde Çanakkale Valiliği koordinasyonunda yürütülen faaliyetler kapsamında çalışmalar 3 ana eksende yürütülmektedir.

ULUSLARARASI TANITIM VE İLETİŞİM ÇALIŞMALARI

Kültür ve Turizm Bakanlığımız önderliğinde Türkiye’mizin temsil edildiği 100 civarı uluslararası turizm fuarında yıl boyunca 2018 Troia Yılı ve Troia ana tanıtım temalarından biri olarak yer alacaktır. Bu kapsamda tanıtımlar 2017 kasım ayında gerçekleştirilen WTM Londra fuarıyla başlamış olup, Selanik, Varşova fuarlarında devam etmiştir. Aralık 2017’de gerçekleştirilen uluslararası İzmir Travel Turkeyfuarınında tematik ortağı olarak konumlandırılan ‘2018 Troia’ ile Çanakkale’mizin değerleri ve Troia çok sayıda etkinlikler ile fuara damgasını vurmuştur.

Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Troia 2018 yılında özellikle yurtdışında gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının ana temalarından biri olacaktır. Bu çalışmalardan bir örnek; yeni yıl etkinlikleri çerçevesinde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’un önemli bir alışveriş merkezinde dev bir Troia atı ve dijital alanlarda Troia Yılı ve Ülkemizin kültürel turizm değerleri tanıtılmaktadır.

Anadolu Ateşi dans grubu ile yapılan antlaşma çerçevesinde 2018 yılı boyunca Dünyanın 10 başkentinde Troia müzikali ile Dünyanın ilgisi Türkiye’de ve Troia’da olacaktır. Bu içerikteki çalışmalar birçok mecrada devam edecektir.

Yıl boyunca yurtdışındaki önemli turizm pazarlarımızdan seyahat yazarları ve medya mensupları ağırlanacaktır. Bu çerçevede Rusya’dan 6 kişilik bir heyet kısa süre 6 gün boyunca Çanakkale genelinde ağırlanmıştır. Çok sayıda ülke temsilcisi yıl genelinde ağırlanmaya devam edecektir.

Yurtdışı temsilciliklerimiz vasıtası ile Dünyanın birçok farklı coğrafyasında Troia temalı seminer, toplantı ve etkinlik faaliyetleri planlanmaktadır. Bu kapsamda Kanada, Hollanda, Yunanistan, Amerika, Almanya, Ukrayna gibi birçok ülkede faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Yurtiçinde de Troia’nın Anadolu’nun kadim bir değeri olduğunun farkındalığını arttırmaya yönelik benzer faaliyetler devam etmekte olup TURSAB öncülüğüne 500 ulusal seyahat acentamız ve medya mensupları Çanakkale’mizde ağırlanmıştır.

ALT VE ÜST YAPI ÇALIŞMALARI

Troia Milli Parkı yaklaşık 144 km2 bir alanı kapsayan içinde 6 köy, 14 adet turistik cazibe noktası ve çok verimli tarım alanları bulunan bir bölgedir. Bu çerçevede başta Troia Müzesi ve çevre düzenlemeleri olmak üzere, 6 köyün alt yapı çalışmaları, bu köylerin çevre düzenleri ve üst yapı iyileştirmeleri, milli park içinde farklı turistik güzergahların oluşturulması amacıyla milli park içinde yol çalışmaları, milli park içinde Troia ören yeri haricinde yer alan antik döneme ait tümülüs ve antik yerleşim alanlarının bilgi panoları ile cazibelerinin arttırılması, Çanakkale Savaşlarından Orhaneli tabyası, Kumkale, Osmanlı döneminden Cezayirli Hasan Paşa Köşkü, Osmanlı Şehitliği gibi miraslarımızın ihyası ve ziyarete açılması benzeri çalışmalar tüm hızıyla sürmektedir. Bunun yanında daha geniş bir alanda ifade edilen Dünya medeniyetlerinin kaynaklarında onlarca antik yerleşime de ev sahibi Troas bölgesi içinde çok sayıda alt ve üst yapı çalışması gerçekleştirilecektir. Bölgede kültür yürüyüş ve bisiklet yolları ile ilgili özel çalışmalar yürütülmekte olup; ilk çalışma Kültür ve Turizm Bakanlığımız, UNDP ve Anadolu Efes’in katkıları ile Troia Kültür Rotası adıyla Troia Ören yerinden AlexandriaTroas (Dalyan), buradan da Assos’a kadar sürecek 90 Km’lik bir yolu içerecektir. Bu çerçevede yapılacak kültür rotaları ile güzergah üzerinde bulunan köylerde yerel halkın turizmden gelir elde etmesi için çok sayıda eğitim ve örnek çalışmalar gerçekleştirilecektir. Bunların yanı sıra bölgedeki halkımızın turizm ile ilgili gelir kazanmaları yönünde becerilerinin arttırılması ve ziyaretçilerin özgün bir hizmet alabilmesi için Troia Sürekli Eğitim Merkezinin açılması ile ilgili çalışmalar planlanmaktadır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz önderliğinde Troia Milli Parkı içinde hazırlıkları tüm hızıyla süren bölge gelişim planı çerçevesinde, Troia Milli Parkı içinde mesire alanları, çevre düzenleri ve turizme yönelik yatırımlar planlanmaktadır. Bu çalışmalarımız 2018 Troia Yılı kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlar ile birlikte bölgenin Dünya genelinde bir cazibe noktası olmasını sağlayacaktır.

YIL BOYU ULUSLARARASI ETKİNLİKLER

Türkiye genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız önderliğinde ve koordinasyonunda, yerelde Çanakkale Valiliği koordinasyonunda yıl boyunca gerçekleştirilecek kültür, spor, sanat, eğitim ve bilim alanlarında uluslararası etkinlikler, Dünya genelinde uluslararası tanıtım çalışmaları planlanmaktadır.

Bu çerçevede kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin, üniversitelerin, federasyonlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının etkinlik katkıları ile 2018 yılı başta Çanakkale ve çevresinde önemli bir heyecan ve harekete ev sahipliği yapacaktır.

ÖZEL SEKTÖR İLE İŞBİLİKLERİ

2018 Troia yılı ülkemiz genelinde birçok özel sektör kuruluşunu da harekete geçirmiştir. Bu çerçevede yapılan onlarca toplantı ile kurumlarımız Anadolunun kadim değeri Dünyaca bilinen Troia’ya ve 2018 Troia yılına değer katmak için adeta yarışa girmişlerdir.

Bu çalışmalar kapsamında İÇDAŞ, OPET, TÜRK HAVA YOLLARI, ONUR AİR, KALE GRUBU, TURKCELL, DOĞTAŞ, AKÇANSA, TANAP, BKM ve her geçen gün artan sayıda kurum destek ve katkılarını sunmaktadırlar.

10 Ocak 2018 Salı günü Kültür ve Turizm Bakanımız Sn Numan Kurtulmuş’un katılımlarıyla Çanakkale’de 2018 Troia Yılı açılışı ve sunumu gerçekleştirilmiştir.

Troia’ya bereketi rüzgarlar getirmişti; 2018Troia yılı ile oluşacak rüzgarın Ülke Turizmimize ve Çanakkale’mize bereket getirmesini,Troia’nın vereceği ilham ile Kadim Anadolu Destanımızıntümdünyaya ışık tutmasını umut ediyoruz.