Çanakkale’ye bağlı Tevfikiye Köyü’nün Troya dönemini yaşatan arkeoköye dönüştürülmesini örnek veren Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen; aynı uygulamanın Denizli’nin önemli turizm merkezleri olan Pamukkale ve Karahayıt’ta da uygulanmasını önerdi.
Çanakkale Valiliği ile 21 Kasım 2017 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde Tevfikiye köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeoköye dönüştürüldü. Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, konuğu olduğu Haberin Merkezi programında Tevfikiye Köyü’nün nasıl arkeoköye dönüştürüldüğünü anlattı.
Gazi Murat Şen, “2018 yılı Troya yılı ilan edilirken Çanakkale Valisi Sayın Orhan Tavlı Opet’in sponsorluğunu talep ediyor. Firma da gidip bakıyor, siz alt yapıyı yapın, biz profesyonel olarak buraya destek vereceğiz. Tevfikiye’ye önce ekiplerini gönderiyorlar. Mimari çalışma yapıyorlar. Bölgenin okulundan kahvesine, el sanatlarına, satılacağı yerlere kadar düzenleme yapıyorlar. Köyden 10 kişilik bir heyet seçiyorlar bunun içine öğretmeni imamı da dahil ediyorlar. Bu kişilere köyün nasıl gelişeceğini, nasıl bunlardan para kazanabileceklerini anlatıyorlar. Bunlar da köylülere anlatıyorlar. Çalışmalar başlıyor. Köydeki okul bir konaklama tesisi haline dönüşüyor. Kafeler açılıyor, evler boyanıyor, evler restore ediliyor. Troya’dan Amerika’ya kaçırılan eserler talep ediliyor. Oradan da gelen yanıt da “sizin bu eserleri sergileyecek müzeniz” yok diyorlar. “Müze yapılıyor artık eserlerimizi geri verin” deniyor. Amerika’dan eserler geliyor, orada sergileniyor. Truva filminin de çok ilgi görmesi, bölgeye ilgiyi çok daha çoğaltıyor. Orada satılacak olan hediyelik eşyalara kadar bunların eğitimleri veriliyor.