COVİD SÜRECİ NORMALLEŞME KAPSAMINDA TURİZM SEKTÖRÜ SAĞLIKLI GERİ DÖNÜŞÜ İÇİN DESTEKLERİN DEVAMI HAYATİ ÖNEME SAHİP

COVİD SÜRECİ NORMALLEŞME KAPSAMINDA TURİZM SEKTÖRÜ SAĞLIKLI GERİ DÖNÜŞÜ İÇİN DESTEKLERİN DEVAMI HAYATİ ÖNEME SAHİP

Covid-19’a bağlı olarak Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)’ne göre 2020 yılında toplam 1.3 Trilyon USD kayıp, tüm uçuşlarda %75 azalma, genelde %75’e yakın daralma gerçekleşmiştir. 2019 yılında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı 45 milyon iken 2020 yılı genelinde bu sayı 12,7 milyon kişiye gerilemiştir. 2021 Ocak-Şubat ve Mart aylarında turizmdeki durağan süreç aynı şekilde devam etmektedir. Tesislerin çoğu kapalı veya açık olan tesislerin neredeyse tamamı çok düşük kapasite, doluluk ve işgücü ile çalışmaktadır. Bu durum yeme içme hizmeti veren işletmeler içinde benzerlik içermektedir.

Bu süreç 2020 Ocak aylarından başlayarak, 2020 Mart sonu durma noktasına gelmiş, sonrasında Temmuz-Ağustos ve Eylül dönemi kısa süreli bir yaz sezonu artışından sonra tekrar durma noktasına gelmiştir. İşletmelerimizin tamamına yakını ciddi bir borç ve kredi yükü altında hayatta kalmaya çalışmaktadır.

Tüm turizm işletmeleri normalleşme sürecini dört gözle beklemektedir. Bu süreç içinde atılan iyileşme adımlarını büyük bir sevinç ile karşılamaktadır. Diğer taraftan işlerimiz ile ilgili sıkıntılı süreç ve zayıflık devam etmektedir. İşletmelerimizin tekrar eski gücüne kavuşabilmesi için aşağıdaki konuların hassasiyetle değerlendirilmesini arz ederiz. Aksi takdirde pratikte işletmelerin geri dönüşü çok zor olacaktır.

1- KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DESTEĞİNİN ve ÜCRETSİZ İZİN DESTEĞİNİN HAZİRAN 2021 TARİHİNE KADAR UZATILMASI
İşletmelerimizin büyük çoğunluğu kapalı, çok düşük kapasite ve düşük personel sayısı ile hizmet vermektedir. Sektör çalışanlarının önemli oranda çoğunluğu Kısa Çalışma Ödeneği veya Ücretsiz İzin Desteğinden faydalanmaktadır. Eğer bu desteklerin Mart sonu ile bitmesi durumunda çok sayıda çalışan herhangi bir ücret alamayacağı gibi istihdam kayıpları yaşanacaktır.

2- 2021 BOYUNCA SGK VE STOPAJ PRİM DESTEĞİ
Sektörde çalışan tüm işletmeler bu süreçte ağır ekonomik yara almıştır. İşletmelerin çoğunluğunun borçlulukları çok yüksek oranda artmıştır. Bu nedenle çoğu işletme önemli oranda küçülmektedir. Yaz sezonunda işletmelerin yaralarını sarabilmeleri için istihdam garantisi ile 2021 boyunca tüm çalışan
personelin en azından asgari ücretli oranında sigorta prim ve stopaj vergilerinin alınmaması sektörün normalleşme sürecine uyum sağlaması ve yaralarını sarması için çok önemli bir destek olacaktır.

3- HİZMETLERİNDE 2021 HAZİRAN AYINDA SONA ERECEK %1 KDV UYGULAMASININ DEVAMININ SAĞLANMASI
Dünyada COVİD-19 salgınına bağlı daralma %80 civarındadır. Bu kapsamda ülkeler turizm alanında rekabet için birbirlerine zaman zaman diğerinin seyahatini yavaşlatıcı uygulamalar gerçekleştirmektedir. Diğer taraftan işletmeler ciddi bir ekonomik yük altındadır. Bu gerekçelerle 2021 yıl sonuna kadar, halen süren konaklamada %1 KDV uygulamasının devamı çok değerlidir.

4- YEREL İDARELERİN VE ÖZEL İDARELERİN ALDIĞI ECRİMİSİL BEDELLERİNİN 2021 YILI İÇİN ALINMAMASI
İşletmeler zaten kayıp bir sezon olan 2020 ve 2021 yılında ecrimisil bedellerinin ödenmesi konusunda da ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Bu nedenle bu bedellerin 2020 ve 2021 e özel alınmaması konusunda gereğinin yapılması önemlidir.

5- TURİZM TANITMA AJANSI KATKI PAYLARINDA 2021 YILI İÇİN MUAFİYET
Yukarıda belirtilen borçluluk, belirsizlik ve maliyet baskıları nedeniyle Turizm Tanıtma Ajansı katkı paylarında 2021 yılı boyunca indirim veya muafiyet çok değerlidir.
Saygılarımızla,
ÇANAKKALE TURİSTİK OTELCİLER, YATIRIMCILAR VE İŞLETMELER DERNEĞİ adına,
Armağan AYDEĞER
Başkan