Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu Troya’dan Çanakkale’ye: Masallarla Büyüyorum isimli masal yazım yarışması ödül töreni düzenlendi.
Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu “Troya’dan Çanakkale’ye: Masallarla Büyüyorum” adlı masal yazım yarışmasına 181 eser başvuruda bulunurken 135 eser değerlendirildi. Prof. Dr. Havise Güleç, Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Özden, Öğretmen Işın Elif Sağlam, Öğretmen Ali Egemen Uysal ve Folklor Araştırmacısı Ömer Gözükızıl’dan oluşan değerlendirme kuruluna göre birinci Dilefruz masalı ile Kamuran Uygar oldu. Çanakkale Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇASİAD) Toplantı Salonunda gerçekleşen ödül törenine, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Eğitimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehtap Özden, Folklor Araştırmacısı Ömer Gözükızıl, kurum müdürleri, dereceye giren öğrenciler ve veliler katıldı.
Ödül Töreni öncesi konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz; “Masallarımız bizim millet olarak çok kıymetli kültür değerlerimiz. Bu anlamda 2018 Troya Yılı kapsamında, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Valiliğimizin himayelerinde birtakım organizasyonlar, kültürel, sanatsal, sportif etkinlikler ile devam etti. Faaliyetlerde 2018 Troya Yılı itibariyle tamamlandı. Birtakım etkinlikler 2019-2020 yıllarında da daimi olacaktır. Bu etkinliklerin içerisinde daimi olacak etkinliklerden bir tanesi de bu masal yarışmasıdır, inşallah önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Gerçekten masallar bu milletin en önemli değerlerinden demiştim. Dede Korkut masallarımız var. Bunlar bizim geçmiş dönemdeki en önemli kıymetli değerlerimiz. Bizim değerlerimizden kopmamamız lazım. Bu anlamda Çanakkale olarak açtığımız bu masal yarışması programına iştirak ettikleri için adeta küçük yaşlarda ve ileriki yaşlarda olan insanlarımıza kadar bu çok kıymetli kültürel değerimize iştirak ettikleri için böyle kıymetli bir değerimizi de yaşattıklarından dolayı kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Diğer taraftan bir teşekkürü de bu kıymetli çalışmaları ile zaman harcayarak, emek vererek, okuyarak, kafa yorarak bedenen, zihnen kendilerini verdikleri için değerlendirme kurulu üyelerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Güzel bir çalışma başlıyor ve nihayetine eriyor ama, onun bir mutfak çalışması var. Bu anlamdan A’dan Z’ye kendi çalışanlarımıza, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Bu yarışmasının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bundan sonraki süreçte de inşallah bu ve buna benzer kültürel organizasyonlar Çanakkale’de daimi olur” dedi.
Konuşmaların ardından değerlendirme kurulunun yaptığı incelemeler sonucunda, ‘Dilefruz’ eseri ile birinciliğe layık görülen Kamuran Uygar’a İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz tarafından plaketi takdim edildi. Birincilik ödülüne layık görülen Kamuran Uygar duygu ve düşüncelerini dile getirdiği konuşmasında şunları söyledi; “Bizleri Çanakkale’de ağırlayan Sayın Müdürümüze, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün değerli çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Van’dan buraya ben otobüs ile otuz iki saatte geldim. Türkiye’nin bir köşesinden Çanakkale’ye yaklaşık 104 yıl öncesinde yaşanmış olan o Çanakkale zaferini adeta bir defa daha yaşamış oldum. Kış şartlarında Van’dan Çanakkale’ye gelmek çok zordu. Bizler kış şartlarında masallar ile büyümüş olduğumuz için, hep elektrik kesintisi yaşanırdı bizim oralarda. Anne ve babalarımız hep bizi masallar ile büyütürlerdi. Çocukluğumuzdan beri bizler hep masallar ile büyüdük. Bugün burada özellikle öğrencilerin, çocukların bu masalları yaşatıyor olması beni çok gururlandırdı. Ben bu ödülü bana layık gördüğünüz için teşekkür ediyorum” dedi. Yarışma üçüncüsü eser “Sonsuz Mutluluk Çiçeği” yazarı Serra Gök, Mansiyon eserleri, “Karışan Masallar” İkra Eylül Kahraman, “Ormanlar Diyarı” Eray Furkan Çankal, “Sevgi Kelebeği” Şevval Çelikkol’a plaketleri kurum müdürleri ve değerlendirme kurulu tarafından takdim edildi.