Troas Kültür Rotaları 1. Bölüm Fizibilitesi Çalıştayı Gerçekleşti

Troas Kültür Rotaları 1. Bölüm Fizibilitesi Çalıştayı Gerçekleşti

Güney Marmara Kalkınma Ajansının desteklemiş olduğu fizibilite destek programı çerçevesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yürütmekte olduğu Çanakkale Valiliğinin himayesi gerçekleşen Troas Kültür Rotaları 1. Bölüm Fizibilitesi Çalıştayı, ÇTSO Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

Çalıştayda dikkat çeken noktalardan biri ise Troas Kültür Rotaları Proje Genel Koordinatörü Ali Öztüfekçi’nin köylülerle saha çalışması sırasında girdiği diyaloğu anlatması oldu. Öztüfekçi, Sarpdere Köyü muhtarı ile sohbetinde “Turist gelse ne olur” sorusunu sorduğunu ve Muhtar Şakir Çetin’in “Keşke gelseler ve lokumla beslesek” dediğini söyledi.

19 etaptan oluşan Troas Kültür Rotalarının, 9 etaptan oluşan ilk bölümünün saha çalışmalarının bitmesi üzerine gerçekleştirilen çalıştaya, Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, Türkiye Turizm Yazarlar ve Gazetecileri Derneği (ATURJET) Yönetim Kurulu Başkanı Delal Atamdede, TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik ve ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, ÇARO Başkanı Ü. Cihan Müşterioğlu, Turist Rehberler Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Üyesi Adem Biçer, Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ve kurum çalışanları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Troas Kültür Rotaları Proje Genel Koordinatörü Ali Öztüfekçi, “Bizler proje ekibi olarak geniş çaplı bir kadroyla, bu fizibilite çalışmasının hayata geçmesi ile ilgili elimizden gelen bütün gayreti, bütün paydaşları bugün burada bir araya getirmek üzere büyük bir çaba içerisinde oldu. Bunun da meyvelerini bu şekilde aldığımızı görmek bizleri çok mutlu ediyor. Çanakkale’de rehberlik faaliyetleri yürüten çok değerli kardeşlerimizin hayalleri ile ortaya çıkan bu projenin kendisini çok farklı şekilde tezahür ettirerek artık Dünyaya mal olacak bir ölçeğe, uluslararası noktaya gelmiş durumda. Bunun hayalini kuran ve bu noktalara gelmesini sağlayan çok değerli Osman Topçu kardeşimize, Hasan Çelimli kardeşimize, Adem Biçer kardeşlimize sonsuz sevgilerimizi ve teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

“19 ETABIYLA 47 TARİHİ ANTİK KENTİNİ İÇİNE ALACAK”

Öztüfekçi, “Bizim yürütmekte olduğumuz çalışmamızda genel hedefimiz, projemizde Çanakkale’de turizm potansiyelini canlandırılarak, ticari bir ürün olarak daha geniş odaklı turizm ve ekonomiye katma değer katabilecek şekilde, daha geniş geceleme, konaklama sayılarına ulaşabilecek ve genişletilmesi genel amaçlarına dayanmaktaydı. Geliştirilen bu projede herhangi bir şekilde doğaya zarar verilmeden, zaten var olan rota ve yollar üzerinde, yıllarca hatta yüzyıllarca yıldır kullanılan yolları, turistlerimiz, misafirlerimiz kullanabilecek. Bazen keçi yollarından, bazen patikalardan ilerleyip, bazen bisikletle gidebileceği yolları tespit etmekti. Bu yollarda o kadar değerli mekanlardan geçiliyor ki, Çanakkale öyle bir değerli topraklar ki bu zenginlikler doğa tarihi, arkeolojik değerler, insani değerler, kültür hepsinin bir arada olduğu çok müthiş bir potansiyeli üzerinde bulunuyor. Biz bunlardan da öte daha da fazlasıyla insani potansiyelinin, beşeri potansiyelin, sosyal ve kültürel potansiyelinin de turizmin ilerleyen noktalarında, çok daha büyük neticelere ulaşacağını görerek, bu projenin şekillendirilmesine farklı bir yöntem izleyerek, iki yarımadayı, iki denizi, iki adayı bir araya getiren, iki kıtayı bir araya getiren çok özel bir coğrafyadan söz ediyoruz. Bu coğrafyada, 11 ilçeden 80 köyden geçen bir rota, yaklaşık 600 kilometrelik 19 etabıyla 47 tarihi antik kentini de içine alacak” şeklinde bilgi verdi.

“BU ŞEHİRDE GİZLİ KAHRAMANLAR VAR”

“Sayın valimizin yüksek iradeleriyle ortaya çıkan Troya Yılı’nın gerçekten çok gizli kahramanları var bu şehirde” diyen Öztüfekçi, “Bu gizli kahramanları saymakla bitmez ama bu kahramanların öncesinde Grup Başkanvekilimiz Çanakkale Milletvekilimiz Bülent Turan’ı anmadan geçmememiz lazım. Sayın valimizin yüksek iradeleriyle bu yapılan çalışmaların hayata geçmesinde çok yüksek bir gayretler söz konusu. Bütün bu çalışmalarda yerelde sivil inisiyatifin ne kadar yüksek bir yüreklilikle işe sahip çıktığı ve sonuçlandığını geçen sene Troya Yılı olarak da ne kadar verimli olduğunu hepimiz görmekteyiz. Daha Troya Yılı sona ermeden, verimlerini, sonuçlarını çok farklı şekillerde istatistiklerde görmemiz mümkün oldu. Bununla ilgili olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün açıklamış olduğu istatistiklerde, Troya Yılının ülkemize, bölgemize ne kadar büyük katkılar sağladığını göstergelerinden biri” diyerek teşekkürlerini iletti.

“DÜNYAYA SUNMA HAZIRLIKLARI İÇERİSİNDEYİZ”

Turizm altyapı birliği olarak, kültür rotalarını üç aşamaya böldüklerini söyleyen Öztüfekçi, “Çanakkale, Assos Troya turizm altyapı birliği bizim birinci bölgemizi, Kazdağları Turizm altyapı birliği ikinci bölgemizi, Gelibolu Gökçeada turizmi alt yapı bildiği bölgeleri de bizim bu 600 kilometrelik projemizin üçüncü bölgesi oluşturmaktadır. Kazdağları’nın etrafında çok geniş bir yay çizerek, Çanakkale’den başlayarak bütün Kazdağları’nı geçerek, karşı tarafta Bolayır’dan Gökçeada’ya, Gökçeada’dan Bozcaada’ya çok geniş yelpazeden, çok büyük değerli hazineler üzerinden geçerek, biz bunu Dünyaya sunma hazırlıkları içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

AHDE VEFA YAPILMASI ŞEKLİNDE İSİMLENDİRİLDİ

“Tüm bunları yaparken, bunları hayata geçirirken çok önemli bir farkı var” diyen Öztüfekçi, “Bunun mimari fikri aşamasında arkadaşlarımızın çok yüksek bir destekleri söz konusu oldu. Bu destek ise etapların isimlendirilmesi şeklinde oldu. Bu topraklarda doğmuş, bu topraklarda yaşamış çok değerli çok kıymetli ve kendilerine ahde vefa yapılması şeklinde düşünceyle, Gazi Süleyman Türbesi’nden geçen etabın Gazi Süleyman olması, Bolayır’da Piri Reis’in haritasının yaptığı yerden geçen projemizin etabının Piri Reis olması gibi bu etaplarda ahde vefayı gerçekleştirecek ve tüm Dünyaya da bizim bu değerli kıymetlerimizi anlatabilme şansınızı elde edebileceğimiz isimlendirme söz konusu oldu. Biz bu çalışmaları üç bölüme böldüğümüzde birinci bölüm Çanakkale’den Küçükkuyu’ya olan bölüm bizim fizibilite çalışmalarımızı Güney Marmara Kalkınma Ajansı destekleriyle müdürlüğümüze destek verdiler. Bu çerçevede Türkiye’nin çok değerli yerlerinden gelen dostlarımla beraber yaklaşık 300 km olan rotayı, gruplara ayrılarak saha ekipleri ve köy ekipleriyle beraber aynı anda 55 köyü ziyaret ederek çok değerli arkadaşlarımızla bir araya geldik. Uzmanların büyük çoğunluğu yöremizde, Çanakkalemizde var olan ve burada profesyonel turist rehberliği yapan arkadaşlarımızdan oldu. ÇARO burada çok büyük destek sundu. Diğer taraftan ülkemizin çeşitli yerlerinde Uluslararası rotalarda beraberce hareket eden arkadaşlarımızla beraber yer aldılar” diye anlattı.

“İSTERİZ Kİ BİR ÇAY İÇSİNLER, HALKIMIZA TANIŞSINLAR”

“Çanakkale’den Küçükkuyu’ya kadar olan bölgede dokuz etap çalışma söz konusu oldu” diyen Tüfenkçi şu şekilde anlattı: “Bu fizibilite desteğinin amacı aslında saha tespit çalışması üzerine dayalıydı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı böyle bir çalışmayı desteklemek adına fizibilite destek programı adında destek verdiler. Bu etapların başlama ve bitiş noktalarını, nerelerden nasıl geçeceğini, nerelerde eksiklikler var, nerelerde farklılıklar var raporlarını ve saha metotlarıyla, GPS Koordinatlarıyla, tespit edilmesi yöntemiyle de hepsinin tespiti hazır bulunmaktadır.

Herkes her yerde yürüyebilir ama bu yürüyüşler esnasında isteriz ki turistlerimiz yerli olsun yabancı olsun köy kahvesine gelsinler, bir çay içsinler, halkımıza tanışsınlar. Onun ardından da Ayşe teyzenin tarhanasını, Fatma teyzenin peynirini, sabununu alsınlar ve ekonomik hareket ve kırsal kalkınma hareketliliği oluşsun.”

Öztüfenkçi, konuşmasında Sarpdere Köyü muhtarı ile sohbet ettiği bir anısı paylaşarak, “Turist gelse ne olur” sorusunu sorduğunu ve Muhtar Şakir Çetin’in “Keşke gelseler ve lokumla beslesek” dediğini söyledi. Öztüfenkçi, “Bir turiste söylenebilecek en değerli şeyi söylüyor Şakir Usta, gelseler de lokumla beslesek” dedi.

“DESTEĞİMİZ SONSUZDUR, DEVAMLIDIR VE TAMDIR”

Çalıştaya katılan ATURJET Yönetim Kurulu Başkanı Delal Atamdede ise kısa bir konuşma yaparak, “Bu proje bana geldiği zaman hiç düşünmeden evet dedim. Ali Bey konuşurken, projeyle ilgili açıklamaları yaparken ne kadar isabetli bir karar verdiğim kanısına vardım. Kendilerini uzun yolda başarılar diliyorum. Her türlü desteğimiz sonsuzdur, devamlıdır ve tamdır. Elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Çanakkale’yi daha yükseklere taşımak için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA MEYVESİNİ YİYECEĞİZ”

Ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü konuyla ilgili açıklama yaparak, “Çanakkale çok kıymetli, güzel bir şehir. Cumhuriyetimizin destanının yazıldığı şehir. Diğer taraftan, bir diğer destan, Homeros’un İlyada Destanı’nın geldiği şehir. 2018 Troya Yılı da çokça çıkacak şekilde, farklı çalışmalarla ilimizde kutlandı. Bundan sonra bir takım yatırımlar oldu. Bir takım çalışmalarla bu yıl ve önümüzdeki yıllarda meyvesini yiyeceğiz. 2018 Troya Yılı’nda yapılan faaliyetleri anlatmaya gerek yok. Belki istatistiki olarak en önemli yansımalarından biri olarak zaman zaman arkadaşlarda dile getirdiler. 2016 yılında 229.000 olan Troya Ören Yeri ziyaret sayısı 2017’de 330.000, bu sene ise tüm zamanların rekoru kırılarak 531.500 kişiye ulaştı. Bu yeter mi, hayır. Hedefimiz tabii ki bir milyon” şeklinde konuştu.

“TARİH, KÜLTÜR, ÜNİVERSİTE VE TURİZM ŞEHRİ”

“2019- 2020 Cumhuriyetin 100. yılına kadar olan süreçte önümüzdeki zaman dilimlerinde bu şehir bütün bu yansımalarını katma değerlerini göreceksiniz” diyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Dokuz, “Sadece turizm alanında değil tarım alanında olsun, diğer alanlarda olsun göreceksin. Çanakkale anlatılmaz yaşanır. Biz yaşıyoruz belki kıymetini çok fazla bilemiyoruz ama turizmin bu şehirde çok kıymetli bir olgu olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. En üst seviyeye ulaşacak şekilde çıkması için çalışıyoruz. Bu şehrin içinden bir misyon varsa tarih, kültür ve üniversite şehri, turizm şehri diyoruz. 671 km kıyı uzunluğuna sahip, iki yarımada ve iki adadan oluşan; bırakın ulusal anlamda uluslararası anlamda çok kıymetli bir şehir. Belki dışarıya çıktığınızda Çanakkale’yi anlatamıyoruz, Çanakkale’nin çok önemli bir şehir olduğunu ifade edemiyoruz ama ilerleyen süreçte Troya Yılı ile birlikte yapılan etkinliklerde bunları güzel bir şekilde göreceğiz. Troas Kültür Rotaları projeleri özel destek veren sayın valimize bakanlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, muhtarlarımıza, üniversitemize, tüm birimlerimize şükranlarımızı sunuyorum. Proje kapsamında bölgede yüzlerce yol var. Oradan yürüyüş rotaları, patikalar, köyler, antik şehirler, tarihi ve doğal mekanlar ile birlikte işaretlenecek. Ulusal ve uluslararası tanıtımını amaçlayan toplam bu projeyle birlikte toplam 800 km mesafe kat edilmiş olacak ki önümüzdeki süreçte bu proje tamamlandığında Çanakkale’nin turizmine çok önemli anlamda ivme kazandıracağını düşünüyorum” diye konuştu.

“ÇANAKKALE İÇİN SADECE 14 MİLYON TL’LİK TURİZM DESTEKLENMESİ”

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç yaptığı konuşmada, “Öncelikle bu çalıştayda bir araya gelmekten çok mutlu olduğumu söylemek istiyorum. Biz ajans olarak 2018 yılının başında üç tane konuya odaklanma anlamında kendimize seçmiştik. Bunlardan bir tanesi turizmdi. Takdir edersiniz ki 2018 yılının Troya Yılı olmasından ve bu kapsamda yapılan faaliyetlerde biz de kendi üzerimize düştüğü kadarıyla çalışmalar yapmaya çalıştık. En önemli ayağı olan mali desteklerimizle de arka çıktık. Kültür turizmi anlamında ajansımızın öne çıkan rolü desteklemeleri oluyor ve şöyle bir rakam vermiş olayım; toplamda Çanakkale için sadece 14 milyon TL’lik turizm destinasyonlarının ve rotalarının desteklenmesi rehabilitasyonu için bir kaynağı biz tahsis etmiş ve bunları sözleşmeye bağlamak üzere ilan etmiş olduk. Burada güzel bir kaynak bu şekilde tahsis edilmiş oldu. Bizim dileğimiz ajans olarak bu projenin hepsinin önümüzdeki iki yıllık süre içerisinde başarılı hayata geçilmesi çünkü şöyle merak edenler bizim ajans sitemizden ilan edilmiş projelere de bakarlarsa Çanakkale için konuşuyor olursak turizm anlamında aklınıza gelebilecek belli başlardaki noktalardan proje aldık. Bu projeler hayata geçtiğinde çok altyapı anlamında Çanakkalemiz bundan iki yıl sonra turizm anlamında çok farklı bir yerde olabilir diye mutluyum. Bu projede de yine uygulama aşamasında proje başvuru sahibi olan Kültür ve Turizm Müdürlüğü’müze hem teşekkür ediyorum hem de başarılar diliyorum. Bunları hep beraber hayata geçireceğiz” dedi.

“ÇANAKKALE’MİZE ÖNEMLİ KATMA DEĞER SAĞLAYACAK”

Vali Yardımcısı Turan Yılmaz da kürsüye gelerek, çalıştay da kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Yılmaz, “Çanakkale hepimizin mensubu olmaktan gurur duyduğumuz, milletimizin tarihinde çok önemli bir dönüm noktasını yaşadığı büyük coğrafya. 104 yıl önce Çanakkale savaşlarında bizim için 100 binlerce şehidimiz oldu. Bugünlere onlar sayesinde geldik. Bu anlamda Çanakkale dediğimiz zaman her Türk vatandaşının zihninde çok farklı bir heyecan ortaya çıkıyor. Bununla beraber tabii bu coğrafya sadece 104 yıl önce değil binlerce yıldır da doğu batı mücadelesinin kaynaşması, medeniyetlerin buluşmasında önemli bir noktası olmuş. Bizler de Çanakkale Valiliği olarak sayın valimizin öncülüğünde Çanakkale’nin bu tarihi kültürel birikiminin en iyi şekilde yansıtılması ve bunun önemli bir katma değeri çevrilmesi için yoğun bir çalışma içerisinde bulunduk” diyerek şunları söyledi: ” Troya Yılı çalışmaları 2019 ile sınırlı kalmayacağı, etkisinin çok daha uzun süre devam edeceğini söylemek istedik. Çanakkale’nin tanıtımıyla, altyapısının gelişmesi ile Çanakkale insanının turizm aktörlerinin aynı şekilde kendilerini daha iyiye taşımasıyla inşallah Çanakkale ili çok ciddi katma değer sağlayacak diye düşünüyoruz. Bu proje de aynı şekilde bu sürecin bir ürünü olarak özellikle rehberler odasından arkadaşlarımızın önerileri ile gelmişti, sonrasında sayın valimize arz ettik projeyi ve neticesinde fizibilite çalışmasının yapılmasının yararlı olacağı fikri ortaya çıktı. Birinci yarısını fizibilitesinin bir parçası bu çalışma. Yine bir süre içerisinde kalkınma ajansımızın alt yapı teklif çağrısı kapsamında, bu proje en yüksek puanı alarak desteklenmeye layık görüldü. Demek ki doğru fikirler her zaman karşılığını buluyor. Bu çerçevede 2019-2020 yılları içerisinde proje uygulanacak. Bütün projenin dahil olduğu yürüyüş rotalarının içinden geçtiği bölgeye, Çanakkalemize önemli katma değer sağlayacak. Dünyanın her bölgesinden turistleri bu bölgeye getirip, ülkemize insanımıza kazandırmamız gerekiyor. Başlangıç bu proje, devamı inşallah çok daha iyi bir şekilde artarak yapılan çalışmalar meyvesini verecek. Herkese çok teşekkür ediyorum.”