Kültür ve Turizm Bakanlığı bu seneyi Troya yılı ilan etmişti. Önümüzdeki günlerde açılışı planlanan Troya Müzesi, Tevfikiye Köyü’nün bir arkeoköye dönüştürülmesi çalışmaları ve Troas Yolu Projesi ile bölge yepyeni bir çehre kazanıyor…
2018 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Troya yılı ilan edilmişti. Geçtiğimiz haftalarda ise Doğan Kitap, 2013 yılından bu yana Troya kazı başkanlığını yürütmekte olan Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın “Yeni Başlayanlar için Troya” adlı kitabını yayımladı. 24-25 Temmuz tarihlerinde bir grup gazeteciyle birlikte Doğan Kitap ve Çanakkale Valiliği’nin davetlisi olarak Troya ve Assos’u içine alan bir basın gezisine gazetem adına katıldım. Prof. Dr. Rüstem Aslan’ı eski kazı başkanı rahmetli Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann’ın asistanı olduğu günlerden beri, yani çok uzun yıllardır tanırım. Korfmann ve Aslan’la defalarca gezmişliğim, onlardan dinlemişliğim vardır Troya’yı. Yüzlerce makaleye ve epeyce kitaba imza atmış olan Aslan, bu yeni kitabında da bilgiyi en yalın haliyle ve çok keyifli bir şekilde okuyucuya ulaştırıyor. Sade ve akıcı bir dille yazar Rüstem Aslan. Masalsı bir yanı da vardır yazı dilinin, alır götürür okuyanı, içine çeker ve bilgiyi işler her hücresine insanın. Ben kendisine çağdaş Homeros derim yıllardır…
Bölgedeki müthiş projeler
Çanakkale’de bu yılın Troya yılı ilân edilmesinin etkilerini hemen hissediyorsunuz. Çok canlanmış ve zaten güzel olan şehir daha da güzelleşmiş. Şehrin tam merkezinde bulunan Piri Reis Müzesi’nde “Düşler Ülkesi: Troya” adlı, farklı mecralarda yapıtları buluşturan bir serginin hazırlığı vardı. 26 Temmuz’da açılışı yapılan sergi 19 Eylül-19 Ekim tarihlerinde İstanbul’da Arkeoloji Müzesi’ne bağlı Darphane-i Amire’de olacak.
Hayati Chef’de inanılmaz lezzetlerle öğle yemeği molamızı verip Troya’ya yola koyulduk. Ören yerinin girişinde sevgili dostum, Prof. Dr. Rüstem Aslan bizleri bekliyordu. Son gittiğimden bu yana yine bayağı değişiklik var Troya’da. İçdaş ana sponsorluğunda süren kazılarda yeni açmalar var, ören yerinin içinde harika bir yürüyüş yolu projesi bitmek üzere… Hem ören yerine zarar vermemek hem de daha çok alanı daha rahat gezip görebilmek adına yapılan bu yürüyüş yolu sayesinde artık Troya’yı gezenler burada daha fazla vakit geçirecekler belli ki. Rüstem Aslan’ın keyifli anlatımıyla çok güzel bir gezi yaptık Troya’da. Troya ziyaretimizin ardından önümüzdeki günlerde açılışı planlanan Troya Müzesi’ni gezdik kendisiyle birlikte. Tüm salonları, detaylı şekilde salonlarda sergilenecek eserleri anlattı. Ben bu müze projesini yıllardır takip ediyorum, planlanan tarihte açılması biraz zor gözükse de, hazır olun, Türkiye’nin belki de en güzel müzesi yolda. Nefesleri tuttuk bekliyoruz. Bölgede başka müthiş projeler de hayata geçiyor yavaş yavaş. Kazı alanının hemen yanıbaşındaki Tevfikiye Köyü’nün bir arkeoköye dönüştürülmesi ve Troas Yolu Projesi. 47 antik kent, 80’den fazla köy ve 19 etaptan oluşan 600 km’lik bu iki kıtaya yayılan yegane yürüyüş yolu projesi kültür turizmine yepyeni rotalar kazandıracak.
Büyüleyici Assos
Çanakkale’nin en sevdiğim restoranı olan ve 40 yıllık geçmişe sahip Yalova restoranda ağırlandık ilk akşam. Her şey yine mükemmeldi. Ertesi gün Assos’u ziyaret ettik. Sevgili dostlarıma ben rehberlik ettim. Assos coğrafi konumu sayesinde hiç değişmeyen güzelliği, yaz aylarında olmamıza rağmen sakinliği ve huzuru, Anadolu topraklarındaki tek Arkaik Dönem Dor üslubunda yapılmış tapınak kalıntısı olan Athena Tapınağı’nın etkileyici görüntüsü ve oradan görünen Midilli adası ile Ege’nin muhteşem manzarasıyla yine, yeniden büyüledi hepimizi…
Dünya çapında ilgi uyandırdı
Kazı başkanının ufak bir serzenişi var. Troya’ya Dünya çapında yoğun ilgi olduğunu, her gün onlarca özel misafir ağırladıklarını belirten Aslan, geçtiğimiz günlerde Megan Fox’un ziyareti ve onu ören yerinde gezdirmesiyle Dünya basınında epeyce gündeme gelmişti. Bu Troya’ya Dünya çapında ilgi uyanmasına neden oldu. Kendi ülkemizin ünlüleri de gelse, gezse diye paylaşıyor.