Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine Kabulü’nün 20.yılı nedeniyle 2018 yılı ‘‘TROYA YILI” ilan edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde Dünyanın en fazla bilinen kültürel mirası olan Troya’nın, Anadolu’nun kadim ve değeri olarak Dünyaya tanıtılması için uluslararası ölçekte bir kültür ve turizm hamlesi başlatıldı.Bu bağlamda 2018 Yılı başta Türkiye ve Çanakkale olmak üzere tüm Dünyaya sunacağı en büyük hizmet ise Troya Müzesi’nin açılacak olması.
“Anadolu’nun Kadim Değeri Troya’da, Çanakkale topraklarında buluşuyoruz” diyerek, Troya başta olmak üzere, tüm bölgenin kültürel, doğal, tarihsel değerlerinin tanıtılacağı uluslararası stratejik ölçekte planlanan kalkınma hareketi ile 2018 ve sonrasında Dünyaya çok önemli bir değer sunulmuş olacak.
2018’in En Büyük Hamlesi; TROYA MÜZESİ
2018 Troya Yılı kapsamında Troya Ören Yeri girişinde 100 dönem arazi üzerinde yaklaşık 10 bin m2 kapalı alan üzerinde Troya Müzesi açılacak. Dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzesi örneklerinden biri olacak olan Troya Müzesi’nin mimari projesi uluslararası saygın bir jüri heyeti tarafından 150’den fazla proje arasından seçildi. TROYA Müzesi, doğu ve batı kültürlerini Çanakkale’de buluşturarak TROYA medeniyetini Dünyaya tanıtacak.
Alt Yapı Çalışmalarının Tamamlanmasıyla Yeni Gezi Rotaları Açılıyor
Başta Troya Müzesi ve çevre düzenlemeleri olmak üzere, 6 köyün alt yapı çalışmaları, bu köylerin çevre düzenlemeleri ve üst yapı iyileştirmeleri, farklı turistik güzergahların oluşturulması amacıyla Tarihi Milli Park içinde yol çalışmaları, Troya Ören Yeri haricinde yer alan antik döneme ait tümülüs ve antik yerleşim alanlarının bilgi panoları ile cazibelerinin arttırılması, Çanakkale Savaşları’ndan Orhaneli Tabyası, Kumkale, Osmanlı Dönemi’nden Cezayirli Hasan Paşa Köşkü, Osmanlı Şehitliği gibi miraslarımızın ihyası ve ziyarete açılması projeleri başta olmak üzere alt ve üst yapı projelerinin kazandırılması çalışmaları da tüm hızıyla sürmektedir.
Bilimle, Sanatla, Sporla, Müzikle Troya Yılı
2018 Yılı Troya Yılı ile birlikte hem ulusal hem de küresel ölçekli bir kültür ve turizm hamlesi başlatılıyor.
2018 TROYA YILI kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde ve koordinasyonunda, yerelde ise Çanakkale Valiliği koordinasyonunda yeni gezi rotaları açılıyor, yıl boyu birbirinden farklı kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri planlanıyor. Uluslararası fuarlara katılımın olacağı yıl boyunca tüm Dünyada Troya’yı tanıtmak hedefleniyor.Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Türkiye en erken dönemlerden günümüze değin bu topraklarda var olan sayısız uygarlıkla yoğrulmuş binlerce yıllık tarihin anavatanıdır. Müzelerimiz bu tarihin kültürel hafızasını nesilden nesile aktaran en önemli kurumlardır.”
Bu bağlamda Müzeler Günü vesilesiyle bir mesaj yayınlayan Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş: “Türkiye en erken dönemlerden günümüze değin bu topraklarda var olan sayısız uygarlıkla yoğrulmuş binlerce yıllık tarihin anavatanıdır. Müzelerimiz bu tarihin kültürel hafızasını nesilden nesile aktaran en önemli kurumlardır.” diyerek Türkiye’nin en erken dönemlerden günümüze değin bu topraklarda var olan sayısız uygarlıkla yoğrulmuş binlerce yıllık tarihin anavatanı olduğunu, müzelerin de bu tarihin kültürel hafızasını nesilden nesile aktaran en önemli kurumlar olduğunu vurguladı.