2018 Troya Yılı’nın Gizli Kahramanları Dünden Bugüne Troya Yılı Mücadelesi

2018 Troya Yılı’nın Gizli Kahramanları Dünden Bugüne Troya Yılı Mücadelesi

2018 Troya yılına nasıl gelindi, bir de ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer’den dinlemek ister misiniz? İşte Çanakkale nin 2015 yılında başlayan 2018 Troya serüveni..

“2015 yılında Vali ve milletvekillerin de yer aldığı bir toplantıya katıldıklarını belirten Aydeğer; “Dünyadaki turizm hareketine yön veren motivasyon faktörlerinin değiştiğini, artık deniz kum güneş gibi çok somut olan değerlerin yeterli olmadığını, insanların mutlaka bir nedene, bir hikayeye ihtiyaçları olduğunu, artık Dünya turizminin böyle şekillendiğini, bu çerçevede Çanakkale’de yapılacak etkinliklerin ve yol haritalarının çok önemli olduğunu ifade etmiştik. Çanakkale’nin ilerleyen dönemde turizmini nasıl geliştireceğine yönelik öngörülerimizden oluşan bir kurgu hazırladık. Daha sonrasında Troya üzerinde yapılan araştırma ve çalışmalar üzerinde çok güçlü bir iletişim stratejisi planlamamız gerektiğine karar verdik. 2018 Troya yılı da bu iletişim stratejisinin sonucudur.

DOĞU BATI ARASINDAKİ MÜCADELENİN SIFIR NOKTASI TROYA

Burada Troya yılı bizim için bir sihir gibiydi aslında. Troya Dünyada en fazla bilinen kültürel miras değerlerinden bir tanesi. Homeros’un İlyada ve Odessa eserleri Dünyanın 7 kıtasına yayıldı ve entelektüel hayatın, sinemanın, bilimin, eğitim ve müfredatının içine girdi, dolayısıyla herkes bugün Troya’yı biliyor. Tarih boyunca Troya’ya hakim olmak demek; Doğu ile Batı’nın başında olmakla eşdeğer bir algıydı. Bu coğrafyada İskender’den Fatih Sultan Mehmet’e ve Mustafa Kemal Atatürk’e kadar öyle bir etkileşim mevcut ki Greenwich nasıl sıfır noktası ise Doğu ile Batı arasındaki mücadelenin sıfır noktası da Troya’dır. Tarihi süreç hep burada filizlenmiş, burada oluşmuş, burada sonuçlanmış. Dolayısıyla burada böyle özel bir durum var. Bunların hepsini harmanlayarak Troya yılının vizyonunu ortaya koyduk.

TROYA YILI SÜRECİ NASIL BAŞLADI

“Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası önderliği ve desteğinde işe başladık. 13 STK, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çanakkale 19 Mayıs Üniversitesi (ÇOMÜ) ile bir araya geldi, TROYA yılı için deklarasyon imzalandı. Çanakkale deki bütün STK larla 300 kişilik toplantı yapıldı. Bütün gazeteleri davet ettik. EMITT Fuarı’nda çok geniş çapta bu çağrıyı yaptık. Bu süreçte iki kritik aktör vardı; birincisi Sayın Valimiz Orhan Tavlı bu süreçte olağanüstü büyük çaba gösterdi ve önderlik yaptı. Bütün kamu kuruluşlarını topladı, toplantılar yaptı. Troya yılı konusunda devletin ciddiyetini ortaya koydu. Diğer tarafta AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da bu sürecin baş kahramanıdır. Ankara bürokrasisini ikna etti.

2017 yılında yurt dışı fuarlarda da bu kapsamda aktif çalışmamız sürdü. İki bakan değişti; Nabi Avcı yerine Numan Kurtulmuş geldi. Milletvekilimiz Bülent Turan aynı misyonu çok ciddi şekilde yönetti ve sonunda Ankara’da dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, “Troya yılını ilan edeceğiz” dedi. Sonra Berlin’de açıklandı, daha sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Troya Yılı’nı resmen ilan edince Çanakkale’de Troya yılı başladı.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 Troya Yılı hakkında konuşması

TROYA 2018 YILINDA NELER YAPILDI

Troya Müzesi’nin açılması, Troya Kültür Yolu Projesi, Opet’in bölgede yürüttüğü Tarihe Saygı Projesi ve Tevfikiye’de Türkiye nin ilk Arkeoköy uygulamasının Troya yılının bölgeye kattığı somut sonuçlardan olduğunu belirten Aydeğer şu açıklamalarda bulundu:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Dünya Turizm Örgütü’nün düzenlediği yarışmaya Troya 2018 projesi olarak başvuruldu. Bölgeye kırsal tarımsal turizm ekonomik kalkınma modeli açısından Köy, Ören Yeri, Kültür Rotası ve Müze. 4 ayaktan oluşan bu proje Ocak ayında açıklanacak.

Cezayirli Hasan Paşa Köşkü röleve çalışmaları başladı. Alexandra Troas kazısı sponsoru yoktu, İçdaş sponsor oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde 140 üzerinde ülkede yurt dışı fuarlarında 2018 Troya Yılı ülkemizin tanıtım yüzü oldu. Yabancı basın mensupları Çanakkale’ye davet edildi ve gezdirildi. Dışişleri Bakanlığı’nın temsilciliklerine yazı yazıldı ve Troya üzerinden konferans ve seminerler düzenlenmesi Troya’nın Anadolu’ya ait kadim bir değer olduğunu anlatılması istendi. Yurt dışı temsilciliklerinde bu yönde etkinlikler yapıldı. ABD, Hollanda, Almanya’da üniversitelerle iş birliği gerçekleştirildi.

2018 ETKİNLİKLERLE TANITIM YILI OLDU

2018 Troya Yılı’nda Kültür sanat spor eğitim ve bilim dalında etkinlikler yapılmasını önerdik. Bizim bu konuda geçmişten tecrübemiz de vardı. GTP turizm şirketimiz ile Gelibolu Maratonu’nu gerçekleştirdik. 2500 kişi ile başladık 8 bin kişiye ulaştık. Çanakkale bisiklet festivalini yaptık. Troya yüzüşü yaptık. Devlet Opera ve Balesi 250 kişilik ekiple Troya Operasını tamamladı, Ankara’da 2 gösterim yapıldı. Tüm bu etkinlikler bölgede önemli hareketlilik yaratırken tanıtıma da büyük katkısı oldu.”

TROYA ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Çanakkale’de Troya Araştırmaları Merkezi’nin kurulması gerektiğini vurgulayan Aydeğer; “Dünyada antik tarihle ilgilenen üniversite kürsüleri ile irtibata geçip, yıl içinde her üniversitenin belli bir sürede çalışmasını ve sunum yapmasını sağlayacak bir yapı kurmak istiyoruz. Öncesinde Troya araştırma merkezi kurulmuş ama faaliyete geçmemiş. İlerleyen süreçte öne sürdüğümüz vizyonlardan bir tanesi de bu enstitünün kurulması.

HER STK PROJE ÜRETMELİDİR

Toplantılarımızda her sivil toplum kuruluşuna proje geliştirmesini, uluslararası proje kaynaklarına başvurmalarını önerdik. Bunlardan biri de Anadolu Efes’in sponsor olduğu Gelecek Turizmde idi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNDP -Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansının desteklediği bu oluşum. Her yıl bölgesel kırsal kalkınmayı hedefleyen bir çok proje başvurusu yapılıyor. ve çok başarılı sonuçlar alınıyor. Üniversitemizden Mustafa Boz hocanın St. Paul yolu kapsamında hazırladığı bir projesi hibeye hak kazandı. Bu projeye paydaş olmamız istendi. Rotayı yürüdük, her aşamasında destekledik.”

TROAS KÜLTÜR ROTALARI PROJESİNE TAM DESTEK

Çanakkale Valililiği himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen GMKA destekli fizibilite çalışmaları tamamlanan 800 km lik Troas Kültür Rotaları Projesi ile 120 km lik Troya Kültür Yolu Projesi kardeş projeler gibi. 120 km lik projeyi desteklediklerini belirten ÇATOD Başkanı Aydeğer, “Çanakkale için atılan her adımın, her çalışmanın yanındayız ve Troas Kültür Rotaları projesini de destekleriz.” dedi.

Troas Kültür Rotaları Projesi Genel Koordinatörü Ali Öztüfekci ise Troya yılı ile ilgili yapılan başarılı çalışmaların, yerel dinamiklerin yarattığı güç birliği, inanç ve azmin sonucu olduğunu belirterek; “Fizibilitesi tamamlanan projemize ÇATOD olarak verilen destekten memnuniyet duyuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

SİVİL İNSİYATİFİN BAŞARISI DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELDİ

“2018 yılında o kadar çok kazandı ki bu şehir. Her şeyden önce tabandan bir sivil inisiyatifin devlet politikası haline geldiği örnek bir oluşum ve dönüşüme tanık oldu. Bugün 2019 Göbeklitepe yılı ilan edildi. Antalya’da Phaselis yılı olsun denildi. Bu işin içinde çok büyük özveri ve birçok kurumun önemli katkıları var. Troya yılı birçok fikir ve düşüncenin ateşleyicisi ve katalizörü oldu.